Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2015 17:19 - Бежанците и солидарността.............................................
Автор: travell Категория: Регионални   
Прочетен: 4688 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 13.09.2015 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Напоследък темата за бежанците присъства неизменно в европейските новини. Няма и как да е иначе като се има предвид  каква е ситуацията в съседните на България държави. Потокът от бежанци няма да спре от само себе си и никакви огради или други защитни съоръжения, каквито прилага Унгария например, няма да му попречат. От началото на войната в Сирия около 3 милиона души са напуснали тази страна и са в непрекъснато движение, търсещи мястото, където да устроят бъдещия си живот. Тази бройка хора няма да намалее, а може само да се увеличава.  Защо така смятам? Защото, войната скоро няма да бъде прекратена, тъй като там са преплетени множество интереси. Русия, Сащ, Иран, Турция и кой ли още не, защитават различни воюващи групировки, но никой не защитава интересите на обикновенните хора. Наивно е да се смята че тези страни искат бързо решение на конфликта. Истината е, че в зависимост от това, коя военна групировка в момента надделява, тя осигурява на защитаващата я страна по-добра позиция в световните икономически и политически преговори. Така че тази война не е нищо друго освен една игра на котка и мишка незнайно още колко дълго време.

   Европейският съюз (където за щастие или нещастие е и България) седи някак пасивно отстрани и играе ролята на майка Тереза според някои, според  други действа като мащеха спрямо бежанците. Истината е както винаги някъде по средата. От началото на конфликта в Сирия, Европа е приела около  600 хиляди мигранти.


image


   
Разбира се не всички са сирийци, но в по-голямата си част са хора идващи от региони, където има война (Афганистан, Ирак) Според мнозина Европа достигна границата на своите възможности в това отношение. За повече мигранти няма място. Особено ако те искат да пребивават единствено в Германия и скандинавските страни. Дори и тези богати европейски страни имат някакъв лимит и тяхната социална система не би издържала подобен наплив.

   Но какво да кажат тогава страни като Йордания, Ливан или Турция. Те по никакъв начин не са толкова финансово и социално обезпечени като западна Европа, а фактите са следните: тези три държави са приели общо над три милиона бежанци от началото на конфликта в Сирия.

image
   И тук идва големият въпрос: Какво правят в това отношение богатите персийски държави? Катар: най-богатата страна в света. Обединените Арабски Емирства: най-богати на петрол в света. Оман: в топ 10 на страните с най-много милионери. Бахрейн: страната е толкова богата, че там данъците са минимални, доколкото ги има, а здравеопазването напъло безплатно. Саудитска Арабия: страната, която изкарва един милиард  долара на ден от сделки с петрол. Освен петролът тези държави ги свързва и един друг факт. Те не приемат почти никакви сирийски бежанци. А именно тези бежанци са техни религиозни събратя. Нима шейховете са забравили това? Или под нечие чуждо влияние просто го пренебрегват и предпочитат да си внасят евтина работна ръка от Индия, Тайланд или Непал, а мигрантите от региона да се пренасочват някъде другаде.

   Европа е крайно време да заеме по-твърда позиция в световен мащаб, за да няма проблеми в бъдеще в това отношение. Вместо да се разискват квоти и обмислят санкции срущу свои страни членки или пък към Русия, е време да се обмислят санкции и срещу именно тези богати държави не проявяващи никаква солидарност, когато нямат икономическа изгода от това. На първи поглед изглежда абсурдно, но не съвсем. В редица отношения тези държави са зависими от европейските стоки и европейските инженерни технологии. Време е Европа да покаже, че парите не винаги са всичко и не са единственият решаващ фактор. Сега е момента да се види кой какви човешки права защитава.

   Иначе, гледайки фактите излиза, че най-демократичната държава е Ливан. Страната претърпяла редица катаклизми. Ливан с население  около 4 милиона има над един милион сирийски бежанци. Почти два пъти повече отколкото в целия Европейски Съюз. Не ми се мисли ако България приеме такова количество бежанци какво би се случило...

източник: www.proasyl.de
                         EuroStat




Гласувай:
16



1. valeska - Според мен тези страни не приемат ...
13.09.2015 17:42
Според мен тези страни не приемат бежанци, защото се страхуват. Сирия е доста по-цивилизована страна и религиозните убеждения са значително по-либерални в сравнение със Саудитска Арабия или Емирствата например.
цитирай
2. aip55 - Труден
13.09.2015 18:15
съвременен казус. А, ще дойде ли време виновните за това преселение да бъгат наказани или санкционирани?
В Германия преустроили бараките на не безизвестния концлагер Бухенвалд, за да настанат там част от бежанците...
цитирай
3. travell - Германия е особен случай
13.09.2015 20:30
Те са исторически обременени и правят каквото могат, дори пращат лекари и социални работници в лагерите в Близкия изток. Искат да дават пример в това отношение, но и те вече изнемогват. Днес са затворили границите. А на всичко отгоре имат все още доста расисти, няма какво да се заблуждаваме...

А за наказания няма какво да говорим. Обикновенно тези, които раздават "правосъдие" са истинските виновници...
цитирай
4. viktorkordon - до travell
14.09.2015 09:16
Много интересна статия. Благодаря!
цитирай
5. coacoa11 - Ето нещо като отговор: http:/...
14.09.2015 17:25
Ето нещо като отговор:
http://www.dnevnik/sviat/2015/09/07/2605260_zashto_bogatite_arabski_durjavi_ne_priemat_siriiski/
кувейтски коментатор: "Кувейт е прекалено скъпа за бежанци, но подходяща за работници."
Очевидно и бежанците търсят страни, където ще получават помощи, а не където ще работят...
цитирай
6. bumerang - България няма да приеме
14.09.2015 17:32
такова количество бежанци (последното изречение), защото толкова няма да поискат да останат тука. Те бягат към богатите и уредени държави. Интересно защо не нападат границите на други мюсюлмански държави, при своите религиозни събратя, с които биха имали по-малки културни различия и конфликти, а напират към европейски християнски държави. От своя бог ли бягат? Такова количество хора с различна култура и религия неминуемо ще доведе до сблъсъци в бъдеще. Просто трябваше по-твърда и категорична политика по границите в началото, за да не се позволи да се надигне тази вълна. Което всъщност не е никак просто. Защото това все пак са хора - деца и жени. Но държавните мъже са за това - за да вършат и не прости неща т.е. политика. Да подадеш ръка на определен брой хора е толерантност и се очаква от отделния човек, но да си примирен, когато те залее една милионна вълна, която трябваше да се предвиди и която лесно може да се организира, и е в ущърб на собствения ти народ е толерастия, която не се очаква от държавниците.
цитирай
7. travell - Не са всички бежанци лентяи тръгнали за европейски пари,
14.09.2015 23:55
но в тази патардия която и заформиха на Европа, тя нямаше как да ги отсее...
А богатите шейхове и тъй-наречените велики сили САЩ и Русия потриват ръце и гледат сеир... ...чакат просто следващите преговори пак да се "надцакват"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travell
Категория: Регионални
Прочетен: 629823
Постинги: 122
Коментари: 775
Гласове: 2360
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930