Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2016 21:18 - Изглед към морето (разказ).............................................
Автор: travell Категория: Регионални   
Прочетен: 3958 Коментари: 9 Гласове:
10

Последна промяна: 15.05.2017 16:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


    Преди известно време в сайта на един морски град попаднах на обява за организиран литературен конкурс. Няма да споменавам имената на града и конкурса, защото това не е от значение. Условието бе авторите да изпратят разказ, който да не е публикуван дотогава и да е на морска тема. Малко съм скептичен към подобен род прояви, но понеже имам два такива разказа, които не съм публикувал, реших да изпратя един. Този, който ми се струваше по-подходящ.

   Разбира се, не спечелих нищо и името ми го няма в челните места, което донякъде ме радва. Очевидно написаното от мен се оказа неподходящо за подобно мероприятие. Положението е такова, че то по-скоро би паснало като репортаж в някой клюкарски вестник. По-късно си дадох сметка, че наистина един такъв разказ реално няма никакъв шанс да спечели какъвто и да било конкурс. Затова сега, когато всичко е минало, ще го публикувам тук. Но стига толкова по въпроса. Ето го и самият разказ-аутсайдер: :)))

 

 

                           Изглед към морето

 

   Сега Методи притежаваше това, за което от години мечтаеше. А то не бе нeщо необичайно. Една обикновенна младежка, с годините превърнала се в пенсионерска мечта. Мечта, станала реалност. Живот в малко спокойно градче, а от терсата на жилището: изглед към морето. Едва от няколко дни се бе настанил в новия апартамент, но шумът на столичния град вече бе забравен. Той бе останал на стотици километри и в никакъв случай не му липсваше. Бе заменен от едва доловимия шум на морето. И от тази неописуема гледка! Морско синьо до ръба на хоризонта, а над него светло синьо небе. Като фотопейзаж от пощенска картичка, а всъщност реален изглед от неговата тераса. Още не можеше да се нарадва на новата си придобивка. Част от строителните дейности пред блока още не бяха приключили, но това не го смущаваше. Вероятно групата работници заравняваха терена за някоя детска площадка или оформяха малък парк. Това още повече обнадеждаваше Методи. Изгледът щеше да стане още по-красив отколкото бе в момента.

    Добре че не послуша синовете си, а действа на своя глава. Те бяха против продажбата на апартамента в София. „Такова имищество на Графа, в самия център, не трябва да се продава така прибързано. Не и в замяна за някакъв чисто нов апартамент в това малко градче, пък бил той дори и с невероятен изглед към морето. Какво ще правиш там на морето сам, при условие, че цял живот си живял в София?“. Все с подобен род въпроси го конфронтираха синовете, но той бе непоколебим. А и на всичкото отгоре имаше някакво вътрешно предчувствие, че тях по-скоро ги вълнува съдбата на апартамента, а не на баща им. За това виждайки обявата в един от ежедневниците задвижи нещата самостоятелно. Единствено дъщеря му го бе подкрепила в това решение. Може би това, че тя живееше в Бургас с мъжа си и децата, бе оказало влияние на нейната гледна точка. Тя на драго сърце щеше да го посещава при всяка възможност. Методи бе сигурен в това. И тя не бе съгласна да се действа прибързано, но от друга страна се радваше, че баща ѝ се е решил на някаква промяна. „Дано да е към по-добро!“ – бяха думите ѝ от последния проведен разговор.

   От този девиз се ръководеше и Методи. Досега бе живял в близост до синовете си, занапред щеше да е близо до дъщеря си. Нямаше да ѝ досажда в никакъв случай. Просто искаше да се наслаждава на старините си, гледайки морето от терасата. На неговите години, не искаше на всяка цена да търси нови познанства и да завързва нови приятелства.

   За късмет обаче, вчера Методи случайно срещна един негов колега, когото не бе виждал с години. И той със съпругата си (и двамата пенсионери) бяха купили апартамент в градчето, в блока намиращ се зад неговия. И както обикновенно става в такива случаи, почти веднага се уговориха да му гостуват на чаша кафе. Така или иначе бяха почти комшии и занапред по-често щяха да се виждат.

   Точно в уреченият час те вече бяха седнали на терасата и се наслаждаваха на следобеното слънце, спускащо се към залива, отпивайки на малки глътки от ароматно кафе. Морето, прелитащите чайки, силуетът на някакъв кораб далеч на хоризонта, всичко това допринасяше за създалата се неповторима атмосфера. Гостите не бързаха да си тръгват. След като обсъдиха част от миналото стана дума и за самия апартамент. Методи не можеше да скрие радостта си от имота с този прекрасен изглед. Колегата му го гледаше и слушаше уж с възхищение, а всъщност някак сдържано се радваше на неговия ентусиазъм. Всички тези емоции и чувства му бяха познати. Той самият ги бе изпитал само преди броени лета. А сега ситуацията бе съвсем друга. Затова и реши да разкаже на Методи за собствените преживелици в това отношение:

   „Ех, Методи... Стари друже! –започна той. Радвам се за теб, а и същевременно ми се насълзяват очите. Всички почтени хора от нашето поколение сме големи наивници. По онова време ни лъжеха и цял живот работехме за по един апартамент, сега пак същата история. И ние преди пет години продадохме апартамента в Лозенец и с парите закупихме тукашния, в блока зад теб. Апартаментът бе модерен, нов, а от терасата имахме същата приказна гледка, като тази. Това бе и нашата мечта. Затова и апартаментът бе толкова скъп. Заради невероятния изглед към морето. Но това бе само първите няколко месеца. След това гледката към морето се смени с изглед към строеж на фона на морето. Багери, кранове, камиони и какво ли още не заглушаваха чайките и морския шум. Появи се вашият блок. Сега от нашата тераса гледаме него, вместо морето.

   Къде ли не съм се оплаквал! Полза никаква. Никъде в документите, които съм подписал не се споменавало, че изгледът към морето ще е постоянен и за цял живот. Никой нищо не може да направи. Ако съм искал да продам апартамента. Но съответно цената ще е много по-ниска от тази на която аз съм го купил. Нямало изглед към морето!“

   Тук колегата с насълзени очи прекъсна своята изповед. Отпи глътка кафе, загледан мълчаливо в хоризонта. Методи също нямаше какво да каже. Ситуацията вече бе започнала да му се изяснява. Корабът на хоризонта вече бе изчезнал, чайките притихнали, а работниците долу всякаш вдигаха все повече шум. Минути по късно, колегата му вече успокоен реши да направи равносметка:

   „Такива ми ти работи, Методи. Няма какво да се заблуждаваме. И при теб положението е същото. Ние може да се каже, че вече отдавна сме тук и доколкото подочух от някои местни работници, положението за теб, а и за всички други закупили апартаменти в този блок няма да е розово. По план ще изникне още един блок, точно пред вашия. Като гледам вече заравняват терена, а след някоя и друга седмица идват багерите. Затова наслаждавай се на гледката още няколко месеца, докато я имаш. След това ще гледаш пред себе си поредното бетонно чудо, което от своя страна ще има изглед към морето. Незнайно колко дълго време...“

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013479782991


 

 


Тагове:   море,   конкурс,   мечта,   изглед,   разказ,   travell,   sea view,


Гласувай:
10



1. tsvganchev - Браво! Душа на поет! Чудна тема - ...
04.07.2016 23:33
Браво! Душа на поет! Чудна тема - въпросът за вечната борба между културата и природата, и унищожаването на родителя от рожбата. Не се притеснявай - тея от конкурса са глупаци. Истинските таланти рядко получават признание, поне докато са живи. От скоро имам блог тук и се чудя и мая какви таланти има в съвременната българска литература (било то поезия или проза), и все - недооценени. Надявам се да продължиш в тази насока да пишеш разкази. Успех!
цитирай
2. aip55 - Поздравления за
05.07.2016 07:07
разказа. Ти винаги си доказвал, че писането е в кръвта ти.
Обикновено се получава така, че гилдията винаги се стреми да смаже
талантливият пишещ, за да унищожи конкуренцията.
А ти можеш и си талантлив пишещ.
цитирай
3. troia - Това
05.07.2016 09:05
е истината, няма вечно щастие.:))
Хубаво разказче.
Оценката на едно жури винаги е субективна. Сега на мода е стила на Ч.Буковски. Това са моите наблюдения от победителите в конкурси.
Хубав ден!
цитирай
4. travell - Зарязваме ги тия конкурси :)
05.07.2016 09:39
Аз поне едва ли бих участвал пак. Там положението е подобно на това в политиката. Едни и същи имена с години.
Изясних предисторията, за да е ясно на други бъдещи ентусиасти как не трябва да се пише, ако искат да имат някакви макар и минимални шансове за успех :)
цитирай
5. kiamzena - Поздравления!
05.07.2016 10:46
Разказа е хубав. Буди размишление, а края е поучителен. Относно конкурсите не съм пробвал никога да участвам. Много ме дразни точно това, че разказа трябва да не е бил публикуван, а и какво значи публикуван. Списанията вече не печатат разкази, в нета се срещат, но рядко. Единственото са блоговете.
Успех и не се отказвай!
цитирай
6. tera - Хубав разказ,
05.07.2016 12:44
но наистина не е за конкурс. Там друго се търси, този е много злободневен.
Още докато четях ми стана странно как ще се вдигне човек от София, за да се набута пак в апартамент, пък бил той и с гледка. По-добре да е място с къщичка, дори и да не е на брега на морето. Иначе - кел файда...
А и друго си мислех - морето е ОК от април до октомври, зимата е много кофти по тези места. И доста тягостно...
Сигурно за конкурсите си има някакъв трик - като за тестовете. Като му хване човек чалъма - и готово, от конкурс на конкурс! :)
В "Автобиографията" на Чарли Чаплин четох, че филмите, които печелят Оскар са три вида - разказват за инвалиди или за животни или ... третото го забравих. :) Но тогава ми направи впечатление, че алгоритъмът е верен!
цитирай
7. travell - :)
05.07.2016 16:48
Темата с имотите по морето ми се струваше по-актуална, отколкото някоя за несподелена морска любов.
Следващата седмица ще постна и другия "морски" разказ, който пък съвсем не става за такива мероприятия, а само за блогова консумация ;)
цитирай
8. pvdaskalov - * ! *
18.07.2016 19:55
Аз също се минах в Калофер. Доста неща продадох, за да реставрирам една горяла преди около 140 години къщурка. До двора, най-голям в квартала, се стигаше по 20-метров тупик, широк 2 метра. Мислех, че грешката в градоустройствения план ще бъде лесно отстранена. Има си закон и този тупик трябвало да е 4,50 метра широк по старите закони, когато е правен проектът, а сега 3,50 - достатъчно. Оказа се обаче, че собственикът, покрай чийто имот е тупикът, трябва да даде съгласие. Можех да го компенсирам със същата квадратура от моя двор. Но отказа и над десет години стоварвахме материалите на улицата и плащах за пренасянето му с количка. Случаят има някакво развитие, но е временно, докато съседът е в затвора...
Браво, Травелчо!
Такива конкурси се подпомагат от строителни фирми и хотелджии. Ти им правиш антиреклама. Ако бях в журито, щях да гласувам за някоя пламенна любов край морето. И как таткото разбрал след години, че има дете в странство...
Поздрави!
П и е р
цитирай
9. starotomagare - Поздравления и от мен! Темата за ...
18.07.2016 20:26
Поздравления и от мен! Темата за гадното мафиотско застрояване не само на крайбрежието но и в цялата страна и на мен ми е болна.Когато край Каваците видях как булдозер изблъсква строителни отпадъци в морето и всичко е застроено като някой пренаселен градски квартал изпаднах в шок и панически стопирах първата кола която ми спря за да се махна .Толкова прекрасни места изчезнаха завинаги...Не се учудвам ,че някаква си там зализана комисия не е одобрила разказа ти -майната им !Това е истински тест ,че си написал нещо стойностно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travell
Категория: Регионални
Прочетен: 630971
Постинги: 122
Коментари: 775
Гласове: 2360
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930