Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2016 15:16 - Британците и толерантна Европа.....................................
Автор: travell Категория: Регионални   
Прочетен: 2163 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 15.05.2017 16:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Великобритания иска да напусне ЕС. Гръмки заглавия и всякакви политически и икономически теории върлуват из медиите, породени единствено от този факт. Дали това ще е добре за острова, или останалите държави от ЕС, кой ще има повече полза и кой вреда от такова стечение на обстоятелствата ще покаже единствено времето. Щом като повече от половината британци искат скъсване на взаимоотношенията с Европа, би трябвало да се уважи тяхното мнение. ЕС е организация създадена за взаимодействие и обединение, а не за противопоставяне и разединение. Съвременна Европа има нужда от убедени европейци, хора вярващи в силата на обединението и готови да застанат лице в лице с проблемите и активно да участват в тяхното разрешаване, а не такива бягащи от тях, търсейки изолация. Някой навремето беше казал: Великобритания е един остров.

   Колко просто и логично. Географски вярно. Но само толкова. Във времето, в което живеем никоя страна не може да е остров. Съвременните отношения са така преплетени, че никой не може да е изолиран от случващите се събития, били те хубави или лоши, благоприятни или неблагоприятни. Проблемите и кризите, били те финансови, политически или бежански не признават държавните граници и никакви огради, предпазни съоръжения или изолации не биха ги спряли. Единствено премахването на причините, борбата с тях и разрешаването на конфликтните ситуации биха спомогнали за тяхното отстраняване. Изолирането на географски остров не означава скъсване и изолиране от проблемите, които има Европа. Историята не веднъж е доказала, колко погрешна е тази тактика.

    Независимо от вота на острова, идеята за обединена Европа продължава да важи в пълна сила за повечето европейци. Мнозина вярват в това, включително и аз. Днес обаче светът не се ръководи само от идеи, а от пари. Цифрите имат по голяма тежест, от всякакви думи и размисли. Въпреки, че ползват редица привилегии в ЕС, за разлика от другите държави, повечето британци очевидно са убедени, че напускането на ЕС ще им се отрази по-добре финансово и ще ги държи настрана от проблемите в Европа. Мнозина, сред които редица известни личности (Даниел Крейг, Джоан Роулинг, Дейвид Бекъм и т.н.) са проевропейски настроени и не могат да си представят бъдещето на Великобритания без Европа. Но по-голямата част от британците си остават консервативни. Те просто са друг тип хора. Убедил съм се в това още навремето, когато като студент, бях на станалите вече прословути бригади за ягоди. Оставям настрана условията на работа и това, че почти никой местен няма да се захване с подобно нещо, освен ако не е на позиция „супервайзър“. Но на едно такова изживяване, човек вижда, че има много повече общи и допирни точки с хора от Полша, Португалия, Украйна или която и да е друга държава в Европа, отколкото с англичани и американци. Те разсъждават по различен начин в много отношения. Те не са били никога европейци, няма и да бъдат. Европа за тях си остава зад Ламанша.

   А Европата от своя страна ще е толерантна и към тях. Тази толерантна Европа! Толерантност, която е запазена марка на ЕС и която се потъпква и изнасилва напоследък от кой ли не, включително и от британците...

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013479782991





Гласувай:
12



1. anin - По добре
26.06.2016 11:10
По-добре че се маха, щом не допринася да е силна Европа! :)
цитирай
2. pvdaskalov - * ! *
19.07.2016 15:57
Че си душевед - безспорно е, но че си континентовед - доказа го.
Аз съм бил в Единбург, Оксфорд и Лондон. Много са ми безлични. Запомних само двама от цял месец престой там - един елктроинженер от Оксфорд, широко скроена душа, и един пазач в Бритиш мюзеум, който срещу една английска лира ми разреши да снимам преносимия слънчев часовник на Александър Македонски, който беше в мазето. Часовникът, де. Беше много любезен. Пазачът, де, не Александър Македонски.
Поздрави!
П и е р
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travell
Категория: Регионални
Прочетен: 625788
Постинги: 122
Коментари: 775
Гласове: 2360
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031