Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2013 09:38 - ПРАСЕТО.............................................................(разказ)
Автор: travell Категория: Изкуство   
Прочетен: 3274 Коментари: 6 Гласове:
14

Последна промяна: 23.09.2015 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

  

   Дори и сега, след като са минали почти тридесет години от тази случка, Пламен все още я разказва с усмивка на уста. Сцените от нея са все още пред очите  му, сякаш всичко това се бе случило вчера.

   Провинциален град, който имаше претенциите да бъде окръжен, по тогавашното териториално деление на страната.  Той, десет годишен ученик , а сестра му  осемнайсет годишна, последен клас в гимназията. Родителите, видни лекари в окръжната болница.  Наскоро  семейството се бе настанило в нова придобивка. Апартамент в центъра на града. Имаше всички удобства, които предлага модерно за онова време жилище. Баня, топла вода, централно отопление и най-вече вътрешна тоалетна. Не бе както старата им къща в един от крайните квартали. Там канализация дори нямаше, тоалетната беше външна. Дядо му все още живееше там.  Поддържаше я човека  тази съборетина доколкото му стигаха силите. Гледаше също така няколко кокошки и едно прасе. Поради липса на пространство обаче, прасето нямаше отделна, своя си кочина и свободно  се разхождаше из тесния обор. Спеше под един ламаринен покрив, който по чудо все още се крепеше в ъгъла на оградата. Иначе оборът като цяло  бе добре ограден, имаше и дървена врата с резе.  От там дядото влизаше да го храни. В това начинание Пламен често помагаше на дядо си. Главно през почивните дни. Тогава семейството редовно посещаваше стареца, за да му помагат с каквото могат в ежедневието . Пък и да не е сам дядото. Бабата отдавна бе починала. Именно при едно от тези посещения се развива и въпросната случка

   Семейството както обикновенно се бе събрало за обяд  в градината. Трябваше само преди това дядото да нахрани прасето. Почти всичко бе готово, трапезата бе наредена на масата, чакаха дядото. А той с бързи стъпки и разтревожен глас,  идвайки от обора съобщи, че прасето е изчезнало. Няма го просто. Бащата на Пламен  отиде до обора да огледа, но уви. Освен няколкото кокошки   друго животно в обора нямаше. Дядото заяви, че вратата на обора била леко открехната, когато  дошъл с помията да храни прасето. Възможно бе той да я е забравил от сутринта така. Или просто някой се е промъкнал и откраднал прасето. Но кой може да го открадне посред бял ден? Още повече всички те нищо подозрително не бяха нито чули, нито видели. Чак толкова ловки крадци не бе възможно да съществуват, при условие че цялото семейство бе в къщата. Най-вероятно прасето се е измъкнало през вратата и е избягало. Но накъде е тръгнало? Къде може да избяга едно прасе? Именно такава дилема занимаваше семейството, когато на външната порта се появи комшията от съседната къща.
  
   И той възрастен човек, набор на дядото на Пламен. Веднага им разясни какво се е случило. Отивайки до тоалетната, която също бе външна, комшията тъкмо се нагласил да си свърши работата, когато някъде отдолу, от дупката на тоалетната  чул грухтене. Излязъл веднага от тоалетната доста изплашен, но след  това се досетил какво е станало. Септичната яма на тоалетната имаше още един по-широк квадратен отвор, намиращ се малко зад самата тоалетна. През този отвор се изпразваше ямата няколко пъти в годината. За целта, както във всички квартали без канализация, на определени дни пристигаше стар камион с помпа и маркуч, който изпомпваше фекалиите от ямата. Смрадта при тази операция се разнасяше дълго време, дори и след като камиона отдавна си бе заминал. При последното изпразване на ямата, старият ръждясал капак на отвора се бе откъртил и паднал в ямата. Именно от там бе паднало и прасето и сега се намираше вътре.

 
  Само майката на Пламен  остана в тяхната стара  къща да се занимава с домакинската си работа. Останалите членове на семейството, редом до комшията  вече стояха  около септичната яма зад тоалетната на съседа. От към квадратния отвор се чуваше нещо средно между грухтене и квичене. Според  тези звуци не бе ясно, дали на прасето му харесва ситуацията в която се намира и иска просто да го оставят на мира. Или пък точно обратното: искаше да привлече вниманието на хората, за да го изкарат  час по скоро от там. Нямаше време за губене, трябваше да се направи нещо. Добре че ямата миналия месец  бе чистена и не бе прекалено пълна с фекалии. Но и наличните в момента бяха достатъчни. Прасето бе почти изцяло затънало. Нивото им бе около половин метър. Погледите на мъжете около ямата бяха насочени към сестрата на Пламен.
  
   Усетила накъде отива работата, тя се опита да се измъкне, казвайки че по-късно има среща с приятели.  За нищо на света не би слязла долу в ямата. Още повече, тя бе най-голямата чистница в семейството. Къпеше се по два пъти на ден и непрекъснато се грижеше за чистотата в новото жилище. Не можеше да допусне някъде да има малко насъбрала се прах или пък някой с кални обувки да влезе вътре. Не стига всичко това, а сега  и изискваха от нея да влезе във фекалната яма. При това на комшията. Дори и в най-черните си представи не бе предполагала, че може да се стигне дотам. Но нямаше как. Някой трябваше да влезе вътре и да завърже прасето. При условие, че горе тя с нищо не можеше да помогне, вътре в ямата можеше да свърши работа. Пламен бе прекалено малък , почти една глава по-нисък от нея. На него не можеше да се разчита в случая. Мъжете останаха горе за да може да изтеглят с въжето 150 килограмовото прасе. Сестрата се престраши и влезе вътре. Навлече един стар рибарски гумен панталон, в който можеше да влезе още едно момиче като нея, а на носа си закачи щипка от простора. Само така не се усещаше в голяма степен миризмата, която се носеше от ямата. Само да я види някой съученик от някъде! След това няма да се появи повече в гимназията от срам! Това си мислеше Сестрата, докато завързваше туловището на прасето със спуснатото ѝ отгоре въже. Явно в бързината не бе успяла да завърже прасето както трябва и малко преди да го изтеглят  окончателно от ямата, то се изплъзна и цопна с цялата си тежест отново вътре. Наред с неговото квичене, този път прозвуча и писък, който се чу дори и в съседния квартал. Ако досега никой не бе разбрал какво се случва около тоалетната, то сега вече всички комшии научиха. Започнаха да прииждат хора. Вътре в ямата ситуацията за Сестрата се утежни значително. Пръските по лицето ѝ, предизвикани от повторното падане на прасето във фекалиите, ѝ пречеха да вижда. Искаше ѝ се да повърне но не успя. Не бе яла нищо от сутринта. Стомахът ѝ се свиваше в спазми. Почти пипнешком, тя успя да завърже за втори път прасето. Този път по-старателно,  което отне обаче доста време. Навън вече се бе събрала тълпа от любопитни, които надигаха глави над оградата.

    Мъжете  изтеглиха сравнително бързо прасето, а след това и нея. Добре че погледът ѝ бе премрежен от престоя в ямата и тя не можа да различи хората, които вече надничаха зад оградата. Нейни съученици живеещи наоколо, се  бяха събрали там, заинтригувани от случилото се. Вече обсъждаха историята, която утре щеше да обиколи гимназията. Семейството на Пламен  заедно със спасеното прасе се прибра бързо в къщата на дядото. Обедната трапеза все още ги очакваше в градината.  Майка му бе сервирала яденето, салатите бяха подготвени, хлябът нарязан. След преживяното обаче, никой от учасниците нямаше желание да сложи дори и залък в устата си. Всичко  остана непокътнато до късно вечерта.



Тагове:   хумор,   разказ,   Прасето,


Гласувай:
14



1. travell - !
22.03.2013 09:44
Случката е по действителен случай на приятел. Направил съм малки изменения с цел оформянето ѝ в разказ :)))
цитирай
2. hloris - Привет...
22.03.2013 09:53
ами наред с хумора,който е вложен,тук прозира,просто се набива в очите
една типична нашенска черта,а именно...склонността ни към сеирджийство,
когато някой попадне в кофти ситуация...
Май у нас важи римският принцип от едно време...
"Хляб и зрелища",или побългарено...някой да попадне в беда,та да му гледаме
сеира,но това е родната,наша действителност.
Да,вярвам ти,че разказа е истински,действителен,за това изобщо не могат да се водят спорове.
Хубав ден от мен,и дано никой не попада в ролята на сестрата,макар че аз не бих искала да съм от тези,зяпачите отгоре,защото истинската жалка картинка са те.
цитирай
3. pvdaskalov - Хич не се чудете...
22.03.2013 17:29
Стават такива работи. Има детайли, по които мога да преценя и да гарантирам, че случката е действителна. Имах колега археолог-средновековец (лека му пръст), който развиваше тезата, че едно време нищо не се е хвърляло. Затова нужниците на двора били съвсем плитки. Кучетата ги поддържали празни и чисти. Помня, като се запътех натам, нашето куче сядаше наблизо и като добър приятел ме чакаше, а кучето на съседите му завиждаше. Може би затова, срещнеше ли ме на улицата, ме погваше, та баба трябваше после да кърпи панталонките. Успех, приятелю!
цитирай
4. coacoa11 - интересен сюжет, има много комично ...
23.03.2013 08:46
интересен сюжет, има много комично в ситуацията.
но опитай да го разкажеш така, че да ни спукаш от смях.
може да вмъкнеш малко диалог, да разчупиш текста със смешни подвиквания ... твоя воля:)
сърдечни поздрави!
цитирай
5. travell - :)
23.03.2013 10:23
coacoa11 написа:
интересен сюжет, има много...

Както се казва: хубави, интересни случки, ама да не участваш в тях :))))
Наистина мислех за комичен диалог, но разказа щеше да стане прекалено дълъг и затова се спрях на по-сбития вариант. А и честно казано не ме бива толкова в комичния преразказ. По-скоро в трагичния. Другата седмица ще постна едни снимки (комични), които ми направиха впечатление, докато се ровех в интернет. Поне аз доста се смях на тях. Поздрави на всички ! :)))))
цитирай
6. hristo27 - Типичната черта на българина - да ...
25.03.2013 11:44
Типичната черта на българина - да гледа сеир независимо, че някой в момента може да има нужда от помощ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travell
Категория: Регионални
Прочетен: 629794
Постинги: 122
Коментари: 775
Гласове: 2360
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930